Amalia vierde haar veertigste verjaardag

mini symposium 10
  
Op 8 juni 1976 vond de oprichtingsvergadering van heemkundekring Amalia van Solms plaats. Naast een aantal andere activiteiten in de loop van dit jaar is het robijnen jubileum (in België ‘smaragd’) in hotel-brasserie Den Engel precies op de veertigste verjaardag met een mini-symposium gevierd.
 
mini symposium 01
Laatste voorbereidingen
 
mini symposium 02
Traktatie van de Rabobank
 
mini symposium 03
Snoeper
 
mini symposium 04
Ontvangstcomité
 
mini symposium 05
Kennismaking
 
Het was natuurlijk ondoenlijk om alle 1750 leden hiervoor uit te nodigen. De werkgroep Speciale Projecten, die dit jubileum gestalte geeft, heeft uitnodigingen uitgedaan naar alle werkgroepleden, de zgn. mijlpaalleden, vertegenwoordigers van heemkundekringen en sponsors. 
Dagvoorzitter Leo Voeten introduceerde de volgende sprekers: voorzitter Ad Jacobs, de voorzitters van de koepelorganisatie van heemkundekringen van de provincies Antwerpen en Noord-Brabant: Ludo Helsen en Henk Hellegers.
 
mini symposium 15
Leo Voeten
 
mini symposium 08
Ad Jacobs
 
mini symposium 11
Ludo Helsen
 
mini symposium 16
Henk Hellegers
 
Als gastsprekers waren em.prof.dr.Stefaan Top van de universiteit van Leuven en prof.dr. Jos Swanenberg van de universiteit van Tilburg uitgenodigd. Volkskundespecialist prof. Top gaf een inleiding over Grenzeloos Cultureel Erfgoed waarin hij vertelde over liederen en verhalen, over reuzen en gilden. Hij ging daarbij in op de revival van dit soort erfgoed. Dialectoloog prof.dr. Swanenberg gaf een interessante inleiding over ‘Taal en Mentaliteit’ aan ‘wirskaante’ van de grens. Hij haalde daarbij vele kenmerken en ontwikkelingen aan zoals het ontstaan van een Vlaamse ’tussentaal’ en het ‘polderNederlands’. 
 
mini symposium 06
Stefaan Top en Ludo Helsen
 
mini symposium 09
Leo Voeten en prof. dr. Stefaan Top
 
mini symposium 07
Prof. dr. Jos Swanenberg
 
mini symposium 14
Prof. dr. Jos Swanenberg
 
Na de lezingen en toespraken voerde tot slot burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf nog het woord, mede namens de gemeente Baarle-Hertog. Zij sprak haar trots en waardering uit voor de vereniging, die volgens haar het eigene van Baarle overeind wil houden en de geschiedenis wil doorgeven. Zij vroeg namens alle 1750 leden een applaus voor de vereniging. In haar toespraak ging zij naadloos over naar de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding voor ons actieve bestuurslid Ria Laurijssen. Ook op deze plaats wenst de vereniging haar proficiat met de onderscheiding.
 
mini symposium 17
Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf
 
mini symposium 12
Een glunderende voorzitter
 
mini symposium 13
Toast op de jarige vereniging
Scroll naar boven