tentoonstelling over ‘100 jaar kiesrecht in Baarle’

 In de hal van het gemeentehuis van Nassau staat tot de gemeenteraadsverkiezingen op 28 maart volgend jaar een tentoonstelling over ‘100 jaar kiesrecht in Baarle’. Amalia heeft deze tentoonstelling op verzoek van de gemeente ingericht.

foto 24.01

 Op de Dag van de Democratie 16 september was de tentoonstelling voor het eerst te bezichtigen. Alle politieke partijen hadden die dag in de raadszaal een kraampje ingericht waar met de volksvertegenwoordigers in gesprek kon worden gegaan. De rondleidingen door het gemeentehuis vonden ook gretig aftrek.

foto 24.02
Alle politieke partijen geven akte de présence

foto 24.03
Gemeentesecretaris Hans Slagboom geeft uitleg

Voor de tentoonstelling heeft Amalia veel onderzoek verricht. “Met veel plezier is de heemkundekring op het verzoek van de gemeente ingegaan om ‘100 jaar kiesrecht in Baarle’ samen te stellen”, zei voorzitter Ad Jacobs van Amalia bij de opening. “Want een van de doelstellingen van onze vereniging is om de lokale geschiedenis voor iedereen toegankelijk te maken.” Daarvoor zijn onder leiding van Fons Raeijmaekers de archieven van het Regionaal Archief in Tilburg, het Brabants Historisch Informatiecentrum en het verenigingsarchief in het heemhuis geraadpleegd en zijn vele jaargangen van het Baarles Nieuws- en Advertentieblad, de voorloper van Ons Weekblad, doorgespit. Het heeft geresulteerd in negen tentoonstellingspanelen. In Van Wirskaante verschijnt er nog een artikel over.

foto 24.04
Wethouder Jan van Cranenbroek bedankt de samenstellers van de tentoonstelling Cees de Jong en Antoon van Tuijl.
Fons Raeijmaekers was vanwege vakantie verhinderd.

Foto’s: Hanne Dirven

Scroll naar boven