De aanwezigheid van Amalia op de midzomernachtfaire 2017 viel bijzonder in de smaak. Op twee plekken was Amalia, hoe kan het ook anders dit jaar, aanwezig met het Bels Lijntje dat dit jaar honderdvijftig jaar ‘bestaat’. Er zijn die avond veel herinneringen opgehaald aan het Bels Lijntje.
Het was bijzonder druk bij de twee presentaties van Amalia over het Bels Lijntje. In de trailer waar de ‘BL150-tentoonstelling’ was opgesteld, konden in de drukste uren elke vijf minuten tot wel twintig bezoekers worden geteld. Zeker 900 mensen hebben zaterdagavond 15 juli de tentoonstelling met een bezoekje vereerd. De laatsten verlieten pas tegen half twaalf de trailer, toen alle andere marktkramen er al helemaal verlaten bij stonden.
Drukte bij de trailer op de midzomernachtfaire
In de trailer was het vaak aanschuiven
Bij Amalia’s presentatie van het grensstation op de hoek van het heemhuis lieten bezoekers zich uitvoerig informeren over war er zich op die plek in de eerste helft van de vorige eeuw allemaal heeft afgespeeld. Bij de kinderen vonden het fruitsap en de grabbelton gretig aftrek.
Op Amalia’s presentatie bij het heemhuis …..
….. werden intensieve gesprekken gevoerd
Beide presentaties werden bijzonder goed geproefd: “Dit vind ik hartstikke goed dat er zo aandacht wordt gegeven aan iets wat we bijna zijn vergeten”, was een van de reacties. Met een Van Wirskaante in zijn handen, liep een man hardop eruit voorlezend aan zijn vrouw over de straat in Baarle.
Veel mensen kenden nog de verhalen van hun ouders of grootouders die bij het spoor of de douane ‘aan de grens’ hadden gewerkt. Of ze hadden zelf nog aan de grens gewoond. In familie-albums moesten nog wel foto’s van ‘toen’ zijn, maar of ze die nog konden terugvinden, is de vraag. De midzomernachtfaire heeft in elk geval wat stof opgeleverd voor Van Wirskaante.
In de komende twee maanden staat de tentoonstelling nog twee keer in Baarle opgesteld. Eén keer bij ‘De Schakel’ op de laatste zondag van augustus. Je kunt de trailer dan vinden achter het Cultureel Centrum waar ook de ‘Enclavehut’ van De Schakel staat opgesteld. Op Open Monumentendag zondag 10 september is ook Amalia’s presentatie van het grensstation weer te zien aan de grens, in één van de als rijksmonument aangewezen woningen aan de Grensweg. Met gidsen verzorgt Amalia die dag een korte rondleiding langs – en in – gebouwen die met het spoorverleden te maken hebben. Natuurlijk vind je die dag ook weer de BL150 tentoonstelling aan de grens. Houd die zondag dus vrij. Als je oude foto’s hebt van het leven aan de grens uit de eerste helft van de vorige eeuw (wat later mag ook natuurlijk), neem ze dan eens mee. Maar ook je verhalen over het leven aan de grens zijn dan meer dan welkom.