Januari: Amalia heet 1400ste lid welkom!

Het was volle bak tijdens de nieuwjaarsreceptie van Heemkundekring Amalia van Solms op zondag 8 januari 2012. Het voorjaarsweer lokte een volle zaal gasten in het Cultureel Centrum Baarle. De gasten wensten elkaar een voorspoedig Nieuwjaar toe en werden ontvangen met koffie en thee, terwijl Marcel Gulickx traditiegetrouw zijn heerlijke wafels bakte. De sfeer was ontspannen en gezellig. Voorzitter Ad Jacobs heette iedereen van harte welkom en in het bijzonder de burgemeesters, de sponsors en vertegenwoordigers van collega-verenigingen,

Terugblijk op 2011
Hij blikte terug op 2011, wederom een succesvol jaar voor de heemkundekring met activiteiten die jaarlijks terug keren, zoals wandelingen, lezingen, fietstochten, de locale heemdag, heemreizen en de kerstviering. Bij veel activiteiten wordt een link met ons heem gelegd. Zo was de heemreis naar Gemert gekoppeld aan medeoprichter pater Ed Loffeld, pater van de congregatie van het Heilige Geest in Gemert. Tijdens de heemreis naar Lier en Broechem was de link het orgel in Broechem van dezelfde bouwer als het voormalige orgel in de Remigiuskerk van Baarle-Hertog. Bijzondere activiteiten waren de vredesdagen in april voor de leerlingen van de basisscholen, bij welke gelegenheid Herman Janssen koninklijk werd onderscheiden. Onze heemkundekring was aanwezig bij de feestelijke oplevering van de landinrichting Baarle-Nassau en Chaam in mei. De geslaagde fietstocht in augustus naar Castelré bij gelegenheid van het 125 jarig bestaan van handboogvereniging “Vrede en Eendracht”. De presentatie in september van de 25ste uitgave van de heemkalender 2012, waarvan 1500 exemplaren zijn verkocht. De activiteit “Boschoven in de schijnwerper” trok zoveel belangstelling dat er twee bijkomsten werden belegd. In november vond de aanbieding van de placemats plaats naar aanleiding van het 35jarig bestaan van de heemkundekring. De prachtige placemats werden door de leden erg positief ontvangen.

Programma 2012 en samenwerking

De activiteitencommissie is er weer in geslaagd om voor 2012 ook weer een gevarieerd programma samen stellen. Het activiteitenprogramma staat in ons tijdschrift Van Wirskaante en op de website. Naast de jaarlijks terugkerende activiteiten noemde Ad de twee heemreizen in juni, de locale heemdag in juli en “Loveren in de schijnwerper” in september. Hij benadrukte het belang van samenwerking met andere verenigingen en instanties. Een voorbeeld is het “Project Eerste Wereldoorlog in onze grensregio” opgestart door de werkgroep Zondereigen. Het project is gericht op jaar 2014, waarin de Wereldoorlog 100 geleden is uitgebroken. Het project voorziet in de uitgave van een boek, de organisatie van een cursus en het uitzetten van fiets- en wandelroutes in dit kader. Hiervoor wordt onder andere samengewerkt met de besturen van de betrokken gemeenten, van elke gemeente ook het VVV of de Toeristische diensten en de locale heemkundekringen. Een ander voorbeeld is het bomenproject, welke voorziet in het onderhoud van monumentale bomen in ons heem. Hiervoor wordt samengewerkt met de vereniging het Brabants Landschap.
Een succesvol project in 2011 is de“Tikkenhaenweg“, waardoor een oude internationale verbinding tussen Wortel en Baarle-Nassau in ere is hersteld. Hierbij werd samengewerkt tussen Erfgoed Hoogstraten, Heemkundekring Amalia van Solms, Natuurpunt Markvallei, de gemeenten Baarle-Nassau en Hoogstraten.

1400ste lid
Het gaat dus nog steeds heel erg goed met de heemkundekring. Het leden aantal loopt al een aantal jaren gestaag omhoog, erg van belang voor financieel maar ook maatschappelijk draagvlak. Per 1 januari 2012 stond de teller zelfs al op 1431. In december 2011 meldde het 1400ste lid zich aan: Ria Braspenning-van Tilburg. Zij werd tijdens de bijeenkomst bijzonder welkom geheten met een bloemetje en het boek “Ons Baarle” van meester Joosen.

De toespraak werd afgesloten met een dronk op een voorspoedig 2012 en een welkom aan Ria, als 1400ste lid. Vervolgens werd er nog gezellig gepraat, gedronken en gesmuld van de overheerlijke wafels van Marcel. Zo zijn we het jaar weer uitstekend begonnen.
 

Hierna nog enkele foto’s van de geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst.

Een heerlijk bakje koffie om te beginnen.

Eerste Nieuwjaar wensen en dan aan de wafels.

….en Marcel maar bakken!

 

1400ste lid Ria Braspenning-van Tilburg ontvangt een bosje bloemen en een boek uit handen van bestuurslid Ineke van Strijp.

Ria laat het zojuist ontvangen boek "Ons Baarle" vol trots zien.

Nog lekker nakaarten.

Bij Marcel is het aanschuiven voor nog een wafeltje.

Een glaasje en een praatje.

Ook Zondereigen was goed vertegenwoordigd.

Er werd ook gelachen en dat mocht.

Zo werd de nieuwjaarsbijeenkomst weer een leuke activiteit en dus een goed begin: de kop is eraf! 

Scroll naar boven