Op vrijdag 18 oktober stond de deur van Heemhuis de hele avond open voor de Nacht van het Kempens Erfgoed. Op zaterdag 19 oktober organiseerde Amalia in Baarle-Grens de Dag van de Trage Weg.
Logo Nacht kempens Erfgoed
Om zes uur stonden de eerste bezoekers voor de Nacht van het Kempens Erfgoed al voor de deur te wachten. Rond half tien liep de laatste het heemhuis binnen. Amalia kon die vrijdagavond 34 bezoekers rondleiden in en informeren over de Japanse Kamer. Die was tijdens de Nacht opengesteld.
Slecht weinig bezoekers wisten van het bestaan van de Japanse Kamer. Hoe die – in 1994 – in het heemhuis was gekomen, had Amalia beschreven in een uitgebreide tekst (die nog af te halen is in het heemhuis). Er werd lang rondgekeken in de Japanse Kamer en in de eveneens op de bovenverdieping gelegen raadszaal. Van een bezoekster, hier nog getrouwd, kreeg Amalia te horen dat de tafel en stoelen vroeger een kwart slag gedraaid stonden: “De burgemeestersstoel stond met de rug tegen het raam.”
Voorwerpen uit de Japanse Kamer worden nauwkeurig bekeken
Pijltjes wijzen de bezoekers de trap op
De Japanse Kamer heeft alles te maken met het werk van Desiré Geeraerts, een gobelinwever die op latere leeftijd bij zijn dochter in Baarle is komen wonen. Achterin het restaurant ‘Het Wapen van Nassau’ van Nies Couwenberg op de Singel had zijn dochter een Japanse Kamer met werk van haar vader ingericht. Nu hangen er nog twee gobelins van Geeraerts op het heemhuis. De vroegere kamer van de secretaris is helemaal ingericht in Japanse stijl. Enkele bezoekers wisten Amalia veel te vertellen over de Japanse inventaris.
Logo dag van de trage weg
Voor de Dag van de Trage Weg kon heemkundekring Amalia van Solms afgelopen zaterdag zo’n veertigtal belangstellenden verwelkomen in Baarle-Grens. Samen met wethouder recreatie Nico Sommen van Baarle-Nassau zijn ze rondgeleid over het wandelnetwerk langs de vele overblijfselen van het spoorverleden.
Voor Amalia was de onlangs aangebrachte markering van het Brabantse wandelnetwerk aanleiding om de Dag van de Trage Weg in Baarle-Grens/Weelde-Statie te organiseren. Je kunt je weg op het voormalige spoorwegemplacement nu een stuk makkelijker vinden. Voorafgaand aan de Dag van de Trage Weg had Natuurwerk de paden weer tip top in orde gebracht. Ook de perronrand was weer goed te zien, zowel aan de kant van het fietspad Bels Lijntje als aan de andere kant waar nu een fraai wandelpad langs ligt. De beheersgroep van Amalia heeft de put van de draaischijf onder handen genomen.
Amalia heeft de Dag van de Trage Weg aangegrepen om enkele wensen voor ‘trage wegen’ in Baarle-Grens en Weelde-Statie onder de aandacht te brengen bij de bestuurders van Baarle-Nassau, Ravels en Turnhout. Een apart pad voor wandelaars van het grensstation naar het vroegere stationnetje van Weelde-Merksplas kan waarschijnlijk snel worden gerealiseerd. Andere wensen vragen meer tijd.
Bij de BL150-trailer worden de wandelaars welkom geheten
Op het door Amalia aangelegde bruggetje dat zicht geeft op de gemetselde duiker onder de sporen
Hier wil Amalia graag een nieuwe doorsteek maken
Het wandelnetwerk leidt de wandelaar langs de put van de draaischijf
Het in 1906 gesloten stationnetje van Weelde-Merksplas is de afgelopen jaren opgeknapt