Na een wandeling langs de Leij en een avondwandeling bij de bron van de Leij waren we uiteindelijk wel benieuwd wat deze laaglandbeek heeft betekend in Dongen waar hij “de Donge” wordt genoemd vanaf Hulsel. De fietstocht naar Dongen viel (weer) letterlijk in het water en daarom gingen we carpoolen naar Dongen.

Om 10 uur werden we daar opgewacht door twee gidsen: één groep ging een wandeling maken naar een oud stukje Dongen: de Heuvel en het Heuvelpark waar zich de eerste traditionele leerlooierijen concentreerden langs de Donge.
Enkele oude looierijen worden nu verbouwd tot appartementen en in andere zitten kleine bedrijfjes met collectieve voorzieningen. Een mooi historisch stukje Dongen aan de Donge.

De andere groep bleef in het museum en kreeg een enthousiaste uitleg over het looien van leer in vroeger tijden waarbij het snelstromende water belangrijk was om de huiden schoon te spoelen om geschikt te maken voor het looien. Om te looien gebruikte men vroeger eikenschors. Men was onder de indruk van de noeste arbeid die nodig was om van een huid een mooi stukje leer te maken.


Ook werden innovatieve technieken getoond en werd uitleg gegeven over de modernisering van het looien waardoor het proces aanzienlijk werd ingekort van jaren naar dagen.


In de pauze werden we getrakteerd op een kopje koffie met bonbonnetjes en na afloop stond er een lunchbuffet klaar.

En zoals een van de deelnemers zei: “Dank voor deze leerzame dag in het museum de looierij. Twee geweldige gidsen, die zeer enthousiast hierover uitleg gaven. Kan wel zeggen dat iedereen hiervan heeft genoten!”




