Activiteiten rond de jaarwisseling

DSC05641
Kerstviering, winterwandeling en nieuwjaarsreceptie zijn al jaren de ingrediënten die Amalia op tafel zet rond de Kerst en de jaarwisseling. We kunnen terugkijken op een goed gevulde zaal bij de kerstviering. Vijf leden gaven met een eigen bijdrage invulling aan de viering, waarna Terpander zijn nieuwe kerstrepertoire voorstelde. Door de vers gevallen sneeuw vond de winterwandeling op zaterdag na kerst veel minder aftrek dan vorig jaar. Op de druk bezochte nieuwjaarsreceptie kon voorzitter Ad Jacobs het 1700ste lid van Amalia melden.

Kerstviering 2014

Dinsdagvond 21 december organiseerde Amalia voor haar leden de traditionele kerstviering in de stemmig aangeklede aula van het Cultureel Centrum. De aftrap werd gegeven door Ria Willekens met een mooi nieuwjaarsgedicht van Anne M.G. Schmidt, genaamd ´Luchtpost door dieren´. Fazanten, kraaien en spechten en andere vogels brachten de nieuwjaarsbrieven van o.a. de muis, de mol en de spin rond binnen de dierenwereld. Daarna verzorgde Antoon van Tuijl een kerstverhaal, wat hij als titel meegaf  ’De profeet’.  Aan de hand van tekeningen en teksten welke hij destijds maakte voor broeder Rafaël  ging hij door de gebeurtenissen welke wij rondom Kerstmis herdenken. Ook begeleidde hij de samenzang van enkele kerstliederen.

DSC05595

Aan de hand van zelfgemaakte tekeningen ging Antoon van Tuijl door het kerstverhaal

Pierre Coenders bracht een kort kerstverhaal in dialect. Het ging over een gesprek tussen oma en haar kleindochter over oorlog nu nog, over wel of niet nog geloven in Kerstmis, over armoede in deze tijd, het elkaar verstaan. Een viertal kerstliederen op accordeonmuziek galmden daarna door de zaal. Piet Baijens wist de bezoekers zover te krijgen dat ze bij enkele liedjes gingen meezingen.

DSC05598

Pierre Coenders bracht een kerstverhaal in dialect

DSC05610

Piet Bayens met zijn accordeon

Hild Segers beëindigde het deel voor de pauze met een verhaal rondom het ontstaan van kerstgebruiken en kerstattributen. Veel daarvan is afkomstig van het oude volksgeloof en zouden een onheil afwerende kracht bezitten. Tevens zouden ze voorspoed en geluk brengen. Hild sloot haar bijdrage af met een Kerst- en nieuwjaarswens.

DSC05614

Hild Segers bracht een verhaal over het ontstaan van kerstgebruiken

In de pauze konden we smikkelen van kerstbrood. Erna was er een optreden van Kamerkoor Terpander. Zij brachten een deel van hun nieuwe kerstrepertoire ten gehore. Een aandachtig publiek genoot van de stemmige kerstliederen. Jan Willekens sloot de avond af met een dankwoord aan iedereen die deze kerstviering weer tot een succes had weten te maken. Onder het genot van warm worstenbrood en glühwein was het gezellig nababbelen.

DSC05631

Kamerkoor Terpander

Winterwandeling met veel glühwein

Zware sneeuw. Afgevallen takken versperden al op de eerste kilometers de bospaadjes van de Baarlese kerststallenwandeling. Toppen van naaldbomen kwamen met geraas naar beneden. Het stappen viel zwaar in de pappige sneeuw. Grote plassen versperden op enkele zandwegen ons bijna de doorgang. Met glaasjes glühwein en hete soep bij de kerststallen van Zondereigen – speciaal voor ons waren ze twee uur eerder opengegaan – en Zwart Goor hield organisator Antoon van Tuijl de moed er bij de wandelaars goed in.

DSC05684

Op weg naar Zondereigen

Bij beide kerststallen was het ondanks het winterse weer gezellig druk. Er waren toch meer mensen erop uitgetrokken. De zeven leden van Amalia, nog geen kwart van het aantal deelnemers van vorig jaar, kijken voldaan terug op een inspannende maar desondanks (of juist daardoor?) heel gezellige tocht waarin de nodige ´Heem-weetjes´ werden uitgewisseld.

DSC05693

In de blokhut bij de kerststal van Zondereigen

Met 1700 leden het nieuwe jaar in

DSC05736

Marcel Gulickx zorgt al veel jaren voor de wafels op de nieuwjaarsreceptie

De nieuwjaarsreceptie van Amalia op de eerste zondag van het jaar is al veel jaren drukbezocht. Dit jaar vormde daarop geen uitzondering. In zijn nieuwjaarstoespraak keek voorzitter Ad Jacobs terug op het enorme succes van het Dodendraadproject, met de Knippenbergprijs als ´kers op de taart´, en met niet te vergeten de zelden uitgereikte Brabants-Heem penning aan de beide kartrekkers Herman Janssen en Frans van Gils van het project.

DSC05749

Voorzitter Ad Jacobs toont de Knippenberpenning

Dat de inspanningen van Amalia in het Dodendraadproject niet voor niks zijn geweest onderstreepte Ad Jacobs met enkele cijfers: bijna 250.000 (unieke) bezoekers aan de speciaal voor het project ingerichte Dodendraadsite, zevenduizend downloads van de Dodendraad-fietsroute, 27.000 mensen die de fietsroute op de site hebben ingekeken en ruim 12.000 uitgegeven folders van de fietsroute. Dat betekent dat – volgens een voorzichtige schatting – zo´n 30.000 fietsers vanaf april vorig jaar naar Baarle zijn gekomen om de route te fietsen en de infopanelen over de Eerste Wereldoorlog te bekijken. De WOI-wandelroute in Zondereigen en het WOI-Verzetspad in Baarle hebben ook nog eens zeker 10.000 wandelaars opgeleverd. Baarle is daarmee mooi in de kijker gespeeld.

DSC05712

Ad Jacobs overhandigde bij haar ouders thuis het boek ‘Ons Baarle, een bijzonder dorp’ aan Esther Dijkstra, het 1700ste lid van Amalia

Met de woorden ´Ongelooflijk dat er nog steeds een stijgende lijn in zit´ kondigde voorzitter Ad Jacobs op de nieuwjaarsreceptie het 1700ste lid van de vereniging aan, honderd meer dan een jaar terug. “Nog steeds trekt Amalia met Van Wirskaante én met haar activiteiten nieuwe leden aan”, zei hij vol trots.  Alleen al de spetterende presentatie van het ´Mysterie van de Nonnenkuil´ leverde afgelopen voorjaar 40 nieuwe leden op.

Scroll naar boven