Aanvullingen Meske vermoord

In alle onderzoeken die in de afgelopen decennia hebben plaats gevonden over “Mèske vermoord” werd altijd gesproken over 22 november 1843 als zijnde de geboortedatum van Josephus van der Zanden.
Dit is niet juist. Volgens de geboorte akte (akte nr 26, 1843 gemeente Bladel en Netersel) was hij een dag eerder al geboren, dus op 21 november 1843.

Uit een aantal van diezelfde onderzoeken zou hij 15 jaar tuchthuisstraf hebben uitgezeten in de gevangenis van Den Bosch. Ook dit is niet juist. Zijn straf was weliswaar 15 jaar tuchthuisstraf, maar hij heeft uiteindelijk 14 jaar en 7 dagen gezeten (exclusief een voorarrest van 3 1/2 maand).
En deze straf is ten uitvoer gebracht in de strafgevangenis te Leeuwarden.

Gevangenis Image Image
Gevangenis “de Blokhuispoort”

Bewijs hiervan vinden we terug enerzijds in het inschrijvingsregister van de gevangenis van Den Bosch, alwaar hij wordt ingeschreven op 25 april 1872 en waar hij wordt uitgeschreven op 11 mei 1872 i.v.m. transport naar de strafgevangenis van Leeuwarden. En anderzijds vinden we zijn terugkeer in Bladel terug in het bevolkingsregister van deze gemeente, waarin op 3 mei 1866 Josephus wordt bijgeschreven op het huisadres van zijn broer. Zijn vorige woonplaats was Leeuwarden.

Cel uit 1875 Cel uit 1875
De foto’s hierboven zijn van de originele cel (meubilair uitgezonderd) uit 1875.

Inschrijving gevangenisregister
Iedere gevangene die binnen werd gebracht moest ingeschreven worden in het gevangenisregister. In dit register werden diverse zaken opgetekend, o.a.
naam, ouders, signalement, misdrijf, vonnis, etc.
Josephus werd ingeschreven onder nummer 2578. De scan van de inschrijving bestaat uit 2 delen: het linker gedeelte en het rechter gedeelte.

Zie ook : Aanvullingen Mèske vermoord (2)

 

 


 

Bron : Brabants Historisch Centrum :
 

Toegangsnummer: 52
Archieftitel: Gevangenissen in ‘s-Hertogenbosch, 1815-1940
Inventarisnr. : 314 Inschrijvingsregister gevangenen, met persoonsnamenindex


 

Scroll naar boven