Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

LIJST OORLOGSSLACHTOFFERS

In het septembernummer 2019 van Van Wirskaante is een lijst van oorlogsslachtoffers opgenomen.

Het gaat om Baarlenaren die bij de mobilisatie in dienst van het Nederlandse leger zijn omgekomen, burgerslachtoffers waaronder ook drie Baarlenaren die zijn gefusilleerd, Poolse bevrijders, geallieerde bevrijders en Duitse militairen.

De lijst is tot stand gekomen door jaren van onderzoek. Veel archieven tot in Londen toe zijn ervoor geraadpleegd. Bij de publicatie omvatte de lijst 227 slachtoffers (afsluiting juni 2019) die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en vlak erna in de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en de Belgische gemeente Baarle-Hertog.

De lijst is opgesteld door Oscar de Rooij. Vragen en opmerkingen kunt u aan hem richten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zo nodig zal er jaarlijks een aanvulling op de lijst worden geplaatst.

Lijst oorlogsslachtoffers WO2

75 JAAR BEVRIJDING BAARLE

In oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Baarle is bevrijd. Alle aanleiding om daar als heemkundekring bij stil te staan op een manier die bij Amalia past, door het optekenen van verhalen en door het doen van onderzoek. Het heeft geresulteerd in een extra dik ‘themanummer’ van Van Wirskaante in september 2019, nummer 3 van dat jaar.

Ook in komende nummers zal er in Van Wirskaante aandacht zijn voor WO2-gerelateerde verhalen. Alle artikelen zullen op deze pagina te vinden zijn.