Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Welkom op de website van heemkundekring Amalia van Solms

De vereniging houdt zich actief bezig met het erfgoed van het eigen heem om belangstelling te wekken voor onze leefgemeenschap in heden en verleden, onze kennis ervan te vergroten en het waardevolle van vroeger te behouden.

Filmvoorstelling ‘Trug in de tèd’

Trug in de tèd 02Op donderdagavond 26, vrijdagavond 27 en zaterdagmiddag 28 oktober organiseert Amalia onder leiding van André Moors in de showroom van het Baarlese bedrijf Q-lite aan de Wiekenweg 13 in Baarle-Hertog, weer een geheel nieuwe filmvoorstelling over Baarle en haar inwoners. DEZE VOORSTELLINGEN ZIJN VOLZET!

De opnamen zijn gemaakt in de periode 1942 tot en met 1997. De film gaat over maar liefst 35 verschillende onderwerpen die zich in Baarle afspeelden. Erg leuk is dat er heel veel Baarlenaren op te zien zijn! Iedereen is welkom; je kan je nu opgeven voor één van de drie gratis voorstellingen. In 2004, 2008 en eind vorig jaar organiseerden wij al filmvoorstellingen met geheel ander filmmateriaal. Die waren toen een groot succes. Reden genoeg dus om een nieuwe voorstelling, met niet eerder getoond filmmateriaal, te organiseren. Heel veel filmpjes zijn aan André Moors beschikbaar gesteld door inwoners van Baarle. Ineke van Elswijk heeft al het materiaal, samen met opnamen gemaakt door professionele organisaties, bewerkt en samengevoegd tot één film.

Er komen 35 verschillende onderwerpen aan bod, onder andere:
1942: Desiré Geeraerts weeft een gobelin. Vorig jaar zagen we zijn dochter Corry in 1964 daarmee bezig;
1959: Luchtopnamen en straatbeelden van Baarle;
1961: Familie Staes aan het werk op de akker op Nijhoven, huwelijksfeest van Toon en Wies Bernaerts-Staes op Nijhoven, hondentraining op de Kievit;
1975 Bouw van een carnavalswagen door de Kerkebuurt en gouden bruiloft van Alphons Meeuwesen en To van de Lisdonk;
1976: Brandweerfeesten in Baarle;
1977: Volksdansgroep Vrouwenbond Baarle-Hertog voert een dans op aan de achterzijde van het Hollands gemeentehuis;
1978: Activiteiten Instuif voor verstandelijk gehandicapten;
1979: Kinderen van kleuterschool het Kwetternestje nemen afscheid van juffrouw Joke en gaan naar de basisschool;
1985: Motorcross op het Ghil;
1986: Opening verbouwde winkel en open deur dag bakkerij Fonny Gulickx;
1991: Quiz Heer en Meester tussen Baarle en Liempde op de Singel;
1992: Openlucht Spel 1000 jaar Baarle bij de Remigiuskerk;
1994: Festiviteiten in verband met het bereiken van de 100-jarige leeftijd door Cees de Jong; 1996: Toneelstuk ‘Waar de ster bleef stille staan’ op Boschoven;
1996: Balletles voor meisjes in het Cultuurcentrum.

Trug in de tèd 01Net als vorig jaar zorgen we voor een echte bioscoopervaring. Dat kan weer, met dank aan de directie van het Baarlese bedrijf Q-lite. De film is te zien op een scherm van ruim 15 m2. Hoge beeldkwaliteit is verzekerd!

Er zijn drie voorstellingen gepland:
• Donderdagavond 26 oktober, inloop vanaf 19.00 uur, start film 19.30 uur;
• Vrijdagavond 27 oktober, inloop vanaf 19.00 uur, start film 19.30 uur;
• Zaterdagmiddag 28 oktober, inloop vanaf 13.30 uur, start film 14.00 uur.
De film duurt bijna twee uur, exclusief twee korte pauzes waarin het mogelijk is om – tegen betaling – een drankje te nuttigen. Na afloop zal de bar nog geopend blijven, zodat iedereen die dat wenst nog gezellig kan napraten. Ook mensen die geen lid zijn van de Heemkundekring zijn welkom. De toegang is gratis.
Verstandig is om je zo snel mogelijk, maar vóór 5 oktober in te schrijven, door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. In die mail je naam en adres vermelden, voor welke datum je kiest en met hoeveel personen je komt. Van je aanmelding ontvang je van André Moors via zijn mail een bevestiging. Indien mailen een probleem oplevert, kun je je ook telefonisch bij André Moors aanmelden, op het nummer 06 521 80 388. Vanuit België 0031 6 521 80 388.