Roggerentjes

Vroeger betaalde de burgers belastingen in natura. Ook de armenbelasting werd betaald via een gedeelte van de oogst. In 1840 kreeg men in Baarle-Nassau de gelegenheid om dit om te zetten in een geldbedrag dat in één keer betaald kon worden of in de vorm van een jaarlijkse rente. Dit is de zogenaamde roggerente. Het ging om zeer geringe bedragen, waarvan de lasten om ze innen hoger werden dan de rente zelf. Dus werd deze vroegere armenbelasting door de gemeente Baarle-Nassau afgeschaft.

Om de herinnering aan deze oude traditie toch levend te houden, heeft Heemkundekring ‘Amalia van Solms’ in samenspraak met de gemeente Baarle-Nassau de ‘Roggerentjes-Nieuwe-Stijl’ bedacht. Dit houdt in dat ‘Amalia’ jaarlijks aan de gemeente Baarle-Nassau een idee, een plan, een wens of een suggestie van cultuurhistorische, landschappelijke of recreatieve aard zal voorleggen. Het doel is, ergens een stukje Baarle te behouden, te herstellen of te verfraaien en onder de aandacht te brengen. De ‘Roggerentjes’ passen in de doelstelling van de heemkundekring: zorg voor en verbetering van ons heem.

Roggerentjes, traditioneel en nieuwe stijl.

Inleiding Belasting betalen is zo oud als de tijden oud zijn. Machthebbers vroegen of eisten belastingen om in pracht en praal te kunnen leven en om hun oorlogen te bekostigen. De kerk vroeg bijdragen aan de mensen om haar geestelijke bedienaren een inkomen te verschaffen. Een andere reden om gewone mensen lasten op te leggen,…

Roggerentjes 2023

In vroeger tijden was de roggerente een soort van armenbelasting; boeren betaalden deze belasting (en nog veel vroeger stonden ze een deel van hun rogge-oogst af) ten gunste van de gemeenschap die de armen daarmee hielp. Toen deze belasting werd afgeschaft bedacht onze heemkundekring ‘Roggerentjes-nieuwe-stijl’ en dat hield in dat jaarlijks een klein project ten…

Roggerentjes 2017: Via een brug naar meer

Voor de elfde keer heeft heemkundekring Amalia van Solms haar jaarlijkse verplichting tot voldoening van de verschuldigde ‘Roggerentjes’ ingelost. Deze keer gaat het om een bruggetje dat goed zicht geeft op een gemetselde overkluizing onder het stationscomplex in Baarle-Grens. Amalia biedt dit bruggetje aan aan de Baarlese gemeenschap, de bewoners van Weelde-Station en Baarle-Grens en…

Een grenspaaltje op zijn plaats gezet

Heemkundekring ‘Amalia van Solms’ heeft in 2016 het plan opgevat om haar jaarlijkse verplichting tot voldoening van de verschuldigde ‘Roggerentjes’ in te lossen door het terugplaatsen van een unieke grensaanduiding en dit paaltje zodanig te grondvesten dat het tot in de verre toekomst zijn vaste plaats zal behouden.   Vervloekt hij… Het afbakenen van grenzen…

Roggerentjes 2015

    OM SJOKE EN TOKE NIET TE VERGETEN   Om de herinnering aan de oude roggerentjestraditie levend te houden, heeft Heemkundekring ‘Amalia van Solms’ in samenspraak met de gemeente Baarle-Nassau de ‘Roggerentjes-Nieuwe-Stijl’ bedacht. Die houdt in dat ‘Amalia’ jaarlijks aan de gemeente Baarle-Nassau een idee, een plan, een wens of een suggestie van cultuurhistorische…

Ode aan de Kelten (Roggerente 2013)

Baarlese Heemkundekring lost haar jaarlijkse verplichting tot voldoening van de verschuldigde ‘Roggerentjes’ in. We zouden ons niet verbazen als veel lezers bij het lezen van bovenstaande ‘kop’ zich het voorhoofd fronsen en zich meteen afvragen wat hebben ze bij het Heem nu weer bedacht. Eigenlijk niets nieuws , kan het antwoord zijn omdat “roggerentjes-nieuwe-stijl” sinds…

Roggerentjes 2013

Ode aan de Kelten Ook in 2013 wenst heemkundekring ‘Amalia van Solms’ haar jaarlijkse verplichting tot voldoening van de verschuldigde ‘Roggerentjes’ in te lossen. Zij doet dit onder de titel ‘Ode aan de Kelten’. Belasting betalen is een eeuwenoude last. Tijdenlang gebeurde dat in natura. De meeste mensen waren landbouwer en voldeden dus aan hun…

Roggerentjes 2012

LEVENDE HERINNERING Belasting betalen is een eeuwenoude last. Tijdenlang gebeurde dat in natura. De meeste mensen waren landbouwer en voldeden dus aan hun verplichting door het afstaan van een deel van hun oogst. Het gewone volk betaalde belasting aan de wereldlijke machthebbers en aan kerkelijke overheden. Er was ook nog een speciale belasting ten gunste…

Roggerentjes 2011

Slaapplaatsen voor de vleermuizen  Belasting betalen is een eeuwenoude last. Tijdenlang gebeurde dat in natura. De meeste mensen waren landbouwer en voldeden dus aan hun verplichting door het afstaan van een deel van hun oogst. Het gewone volk betaalde belasting aan de wereldlijke machthebbers en aan kerkelijke overheden. Er was ook nog een speciale belasting…

Roggerentjes zaaien!

Zaterdag 26 maart 2011 hebben enkele dappere liefhebbers van de natuur bermen ingezaaid langs en bij het fietspad tussen de Hoogstratensebaan en de Eikelenbosch. Dit gebeurde in het kader van de roggerentjes 2011. Het was wel koud, maar dat mocht de pret niet drukken. Wat is eigenlijk roggerente? Vroeger betaalde de burgers belastingen in natura. Ook de armenbelasting…

Roggerentjes 2010

BRABANTS BONT IN BAARLES BERMEN Belasting betalen is een eeuwenoude last. Tijdenlang gebeurde dat in natura. De meeste mensen waren landbouwer en voldeden dus aan hun verplichting door het afstaan van een deel van hun oogst. Het gewone volk betaalde belasting aan de wereldlijke machthebbers en aan kerkelijke overheden. Er was ook nog een speciale…

Roggerentjes 2009

Ommetje Schietberg Belasting betalen is een eeuwenoude last. Tijdenlang gebeurde dat in natura. De meeste mensen waren landbouwer en voldeden dus aan hun verplichting door het afstaan van een deel van hun oogst. Het gewone volk betaalde belasting aan de wereldlijke machthebbers en aan kerkelijke overheden. Er was ook nog een speciale belasting ten gunste…

Roggerentjes 2008

Loopgraven In maart 2008 ontving Amalia vanuit het gemeentehuis van Baarle-Nassau het verzoek naspeuringen te doen naar nog herkenbare sporen van WO II in de omgeving. Dit verzoek kwam naar aanleiding van een vraag van het landelijk ‘Comité 4 en 5 mei’. Na een oproep kwamen zowel bij de gemeente als bij Amalia enkele tips…

Scroll naar boven